Vaša korpa

Kako Utiču Mesečeve Mene Na Pecanje Šarana?

Kako Utiču Mesečeve Mene Na Pecanje Šarana?

Feb 06, 2023

1 komentar

Mesec je pored atmosferskog pritiska i vodostaja najbitniji faktor koji treba pratiti u šaranskom ribolovu. Zato ćemo sada razjasniti kako Mesec utiče na šarana i kada nikako ne bismo trebali da izostavimo dane koji su, iz ovog ugla, dobri za ribolov.

-Mlad Mesec:
U meni mladog Meseca možemo očekivati veliku aktivnost i mnogo šarana na udici ali uglavnom su to sitniji primerci. Najčešće se javljaju danju, dok noću šaran retko kada jede u toku mladog Meseca (čak se može reći da nikako ne jede). Najbolji dani za ribolov u toku mladog Meseca su 3 dana pre mladog Meseca i 4 dana posle mladog Meseca.

Primer:
Ako mlad Mesec pada na primer 12. avgusta, najbolji dani za ribolov su od 9. avgusta do 16. avgusta. Tokom ovih dana aktivnost šarana je najveća i tada bi trebalo provoditi vreme na vodi što je više moguće.

-Pun Mesec:
U meni punog Meseca najveću aktivnost šarana možemo očekivati u najtoplijem delu dana a ponajviše tokom noći. Ova mena je najbolja za lov najkrupnijih primeraka (kapitalnih).

Primer:
Ako je pun Mesec na primer 5. juna, najbolji dani za ribolov su od 2. juna do 9-10. juna a pogotovo ova druga polovina perioda jer tada najveći broj kapitalnih šarana izlazi u potragu za hranom i najveće su šanse za kapitalni ulov. Podrazumeva se to da sve ovo mora biti praćeno povoljnim vodostajem i pritiskom, time je ulov zagarantovan. Dane punog Meseca nikako ne bismo smeli propustiti jer je malo tako dobrih prilika za velike rezultate.

Savet:
Ako se odlučite za pecanje šarana bilo na pun ili mlad Mesec, pratite kalendar "Mesečeve mene" (www.mesecevemene.com) na internetu, gde ćete pronaći informacije za celu godinu. Ako znate kada je pun a kada mlad Mesec, moći ćete da osmislite taktiku redovnog hranjenja lokacije (bar 3-4 dana pre i posle mladog ili punog Meseca) i očekujte lepe ulove uz maksimalno uživanje na vodi.

Ovi rezultati su dobijeni tokom više od 10 godina pecanja na divljim vodama, svaki put se pokazalo isto. Ukoliko su svi uslovi odlični, ulov je zagarantovan, bilo da je u pitanju Tisa, Tamiš, Dunav, Kolubara ili bilo koja druga voda. Ukoliko želite ozbiljno da se posvetite pecanju šarana, obavezno obratite pažnju na Mesečeve mene, imaćete mnogo više uspeha na vodama. 

Bistro!

1 komentar
  • zlNPJHMZdb

    ozIHXBeP

Ostavite komentar