Vaša korpa

Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac) 😡

Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac) 😡

Jan 19, 2024

1 komentar

🐠 Na vodama na kojim ima cverglana (patuljastog somića, amerikanca), treba dobro osmisliti taktiku kao i mamke i spod mix – da ne bismo imali velikih problema u šaranskom ribolovu. U ovom blogu dajemo Vam nekoliko saveta kako da izbegnete ovu “napast”, kao i to koji su mamci najbolji za udicu i šta bi trebalo koristiti za spod mix a šta izbegavati. U ovakvim slučajevima najbolje je koristiti što tvrđe mamke i zrnevlje, kao i pop up boile.

👉 Šta koristiti kao udični mamak?
Najbolja opcija kao udični mamak je tigrov orah jer je najtvrđi od svih mamaka i jedan je od omiljenih zalogaja na šaranskom meniju. Tigrov orah možemo kombinovati sa raznim podizačima, aromama i pop up boilama. Druga najbolja opcija je gumeni kukuruz pogotovo u kombinaciji sa mesnatom aromom kao što je Bait Booster "River Gammarus", baš zbog same arome koja šarana podseća na njegovu prirodnu hranu. Detaljnije o tome šta su to gamarusi, i zašto je to hrana koju šaran najčešće konzumira pogledajte u opisu ovog proizvoda (kliknite ovde). Postoje još opcije kao što su stari nekuvani kukuruz (samo na udicu, ne u spod mix), stari kuvani kukuruz koji nije raskuvan (kuvan nekih sat vremena), takođe udipovan u različite arome - Bait Booster-e. Dok za one koji preferiraju pecanje na boilu, boile treba napraviti samo kao udični mamak, dodavanjem egg albumena, toliko da budu tvrde da se jedva buše iglom za dlaku.

👉 Šta koristiti kao spod mix?
Najbolja opcija za spod mix su: stari kuvani kukuruz, tigrov orah i konoplja, uz dodatak Amino Booster-a kako bismo što pre privukli željenu ribu - šarana. Hranjenje mekanim mamcima kao što su šećerac, neke vrste boila, i ostalo sitno zrnevlje treba izbegavati zbog toga što ova napast pojede sve što se nađe na dnu jezera ili reke a da šaran ni ne proba. Sa mekšim mamcima i boilama možete probati jedino u ranom prolećnom periodu i zimskom periodu, jer je aktivnost ove napasti na minimumu.

Zaključak:
Najbitnije je pažnju posvetiti udičnom mamku, kako ne biste morali prezabacivati na svakih sat vremena, što će Vam ne samo otežati ribolov, već i oterati šarana sa hranilišta. Razmislite dobro o taktici pre nego što krenete u ribolov i imajte u vidu sve gore napisano kako ne biste bili na nepotrebnom gubitku i živaca i novaca.

Bistro i pošteno na vodi!

.
.
.

📃 Ovo su ostali blogovi koje Vam preporučujemo da pročitate, klikom na temu koja Vas interesuje otvoriće Vam se blog sa detaljnim objašnjenjem:

👉 Pecanje Šarana Na Kukuruz

👉 Pecanje Šarana Na Tigrov Orah

👉 Pecanje Šarana Na Boile

👉 Kako Utiču Mesečeve Mene Na Pecanje Šarana?

👉 Opadanje i Porast Vode - Kako Utiče Na Šarana?

👉 Pecanje Šarana Na Proleće

👉 Kako Pravilno Spremiti Spod Mix?

👉 Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac)

👉 Šta je to i kako se koristi Amino Booster?

👉 Šta je to i kako se koristi Bait Booster?

👉 Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?!

👉 Pecanje Šarana Na Jesen

1 komentar
  • Vuk

    Šta reći drugar je hteo da rasproda saransku opremu jer je 3 sezone bio bez uspeha. Ja pronađem Banetov YT kanal, prostudiram sve klipove i kazem drugaru, ajde da probamo da odradimo sve po njemu sa njegovim strategijama, aromama i receptima, praćenje mena, pritiska i svega ostalog o cemu Bane priča sa ogromnim iskustvom.
    18. Jun, 30-tak sarana na dvodnevnoj kampanji. Isto mesto, gde je nas troje sa po 3 stapa do tada imalo 5 sarana za proslu sezonu.
    Sledeća kampanja, drugar taj isti koji je hteo da rasproda opremu dobija sarana 10+ i uspeva da izvadi amura od 14 i 18 kg. Ostale ribe koje su dolazile na toj kampanji nije mogao da pomeri. Jafa je obelezila proslu sezonu i ne mozemod a docekamo sledecu da probamo ostale arome.
    Pozdrav iz Kikinde, Vuk!

Ostavite komentar