Vaša korpa

Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac)

Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac)

Jan 19, 2024

1 komentar

Na vodama na kojim ima cverglana (patuljastog somića, amerikanca), treba dobro osmisliti taktiku kao i mamke i spod mix – da ne bismo imali velikih problema u šaranskom ribolovu. U ovom blogu dajemo Vam nekoliko saveta kako da izbegnete ovu “napast”, kao i to koji su mamci najbolji za udicu i šta bi trebalo koristiti za spod mix a šta izbegavati. U ovakvim slučajevima najbolje je koristiti što tvrđe mamke i zrnevlje, kao i pop up boile.

Šta koristiti kao udični mamak:
Najbolja opcija kao udični mamak je tigrov orah jer je najtvrđi od svih mamaka i jedan je od omiljenih zalogaja na šaranskom meniju. Tigrov orah možemo kombinovati sa raznim podizačima, aromama i pop up boilama. Druga najbolja opcija je gumeni kukuruz pogotovo u kombinaciji sa mesnatom aromom kao što je Bait Booster "River Gammarus", baš zbog same arome koja šarana podseća na njegovu prirodnu hranu. Detaljnije o tome šta su to gamarusi, i zašto je to hrana koju šaran najčešće konzumira pogledajte u video klipu ("kliknite ovde"). Postoje još opcije kao što su stari nekuvani kukuruz (samo na udicu, ne u spod mix), stari kuvani kukuruz koji nije raskuvan (kuvan nekih sat vremena), takođe udipovan u različite arome - Bait Booster-e. Dok za one koji preferiraju pecanje na boilu, boile treba napraviti samo kao udični mamak, dodavanjem egg albumena, toliko da budu tvrde da se jedva buše iglom za dlaku.

Šta koristiti kao spod mix:
Najbolja opcija za spod mix su: stari kuvani kukuruz, tigrov orah i konoplja, uz dodatak Amino Booster-a kako bismo što pre privukli željenu ribu - šarana. Hranjenje mekanim mamcima kao što su šećerac, neke vrste boila, i ostalo sitno zrnevlje treba izbegavati zbog toga što ova napast pojede sve što se nađe na dnu jezera ili reke, a da šaran ni ne proba. Sa mekšim mamcima i boilama možete probati jedino u ranom prolećnom periodu i zimskom periodu, jer je aktivnost ove napasti na minimumu.

Zaključak:
Najbitnije je pažnju posvetiti udičnom mamku, kako ne biste morali prezabacivati na svakih sat vremena, što će Vam ne samo otežati ribolov, već i oterati šarana sa hranilišta. Razmislite dobro o taktici pre nego što krenete u ribolov i imajte u vidu sve gore napisano, kako ne biste bili na nepotrebnom gubitku i živaca i novaca.

1 komentar
  • Vuk

    Šta reći drugar je hteo da rasproda saransku opremu jer je 3 sezone bio bez uspeha. Ja pronađem Banetov YT kanal, prostudiram sve klipove i kazem drugaru, ajde da probamo da odradimo sve po njemu sa njegovim strategijama, aromama i receptima, praćenje mena, pritiska i svega ostalog o cemu Bane priča sa ogromnim iskustvom.
    18. Jun, 30-tak sarana na dvodnevnoj kampanji. Isto mesto, gde je nas troje sa po 3 stapa do tada imalo 5 sarana za proslu sezonu.
    Sledeća kampanja, drugar taj isti koji je hteo da rasproda opremu dobija sarana 10+ i uspeva da izvadi amura od 14 i 18 kg. Ostale ribe koje su dolazile na toj kampanji nije mogao da pomeri. Jafa je obelezila proslu sezonu i ne mozemod a docekamo sledecu da probamo ostale arome.
    Pozdrav iz Kikinde, Vuk!

Ostavite komentar