VaŔa korpa

Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?! šŸ“›

Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?! šŸ“›

Feb 21, 2024

0 komentara

šŸŽ£ Jedna tema o kojoj se jako često diskutuje u svetu Å”aranskog ribolova je Catch & Release, odnosno uhvati i pusti način ribolova, konkretno na divljim vodama...

šŸ‘ Postoji jako veliki broj ribolovaca koji svesno krÅ”e zakon, i na takve ribolovce je jako teÅ”ko uticati, jer oni to rade svesno u većini slučajeva neće posluÅ”ati savete, međutim postoji sve viÅ”e ribolovaca koji shvataju probleme, poÅ”tuju zakone i žele da doprinesu poboljÅ”anju ribljeg fonda, bilo koja voda da je u pitanju. Za takve ribolovce je namenjen ovaj tekst, kako bismo svi zajedno napravili promene koje će nam dati bolju budućnost kada govorimo o naÅ”im vodama i ribljem fondu naÅ”ih voda.

šŸ™ Catch & Release način ribolova je vrlo pozitivna promena koja se sve čeŔće primenjuje zadnjih 10-15 godina kod nas, ali naravno da to nije reÅ”enje problema koji je glavni uzrok siromaÅ”nog ribljeg fonda na naÅ”im vodama. Ipak, nećemo se baviti tom tematikom, jer postoje stručna lica koja bi trebalo da se bave održavanjem ribljeg fonda, Carpologic brend uvek apeluje svim ribolovcima da poÅ”tuju zakon, vraćaju ribu u nedozvoljenoj meri, ali ne samo to, već i da vraćaju jedinke koje su veće od 8-10+ kilograma, jer su to ribe koje imaju čak i po 10-20 godina. Takve jedinke daju na desetine hiljada života svake godine.

ā›” Za ono Å”to ne postoji zakon, ali može biti vrlo Å”tetno za riblji fond je koriŔćenje aditiva u spod mixu koji nisu pravilno dozirani, ili jednostavno su samo napravljeni tako da Å”tete ribi. Iako riba, prvenstveno Å”aran ima jako dobro čulo mirisa, to ne znači da on može uvek prepoznati ā€œopasnostā€ dok ne proba takvu hranu ā€“ dokaz za to je obično zrno kukuruza koje nije kuvano, ukoliko pojede veću količinu takve hrane, imaće velikih problema sa varenjem, možda čak i ugine, ali on to ne prepoznaje sve dok ne počnu problemi sa varenjem takvog kukuruza, zato se uvek kukuruz sa kojim ćemo hraniti kuva. Vrlo je slično kada u spod mix dodamo aditive. Bez obzira Å”to primenjujete Catch & Release način ribolova, ukoliko spod mix tretirate nepravilno, napravićete veći problem ribljem fondu, nego ako ne biste primenjivali Catch & Release a pecali samo na običan kuvani kukuruz bez ikakvih aditiva. Ribolovci vrlo često u cilju ostvarivanja Å”to boljih rezultata, a neretko da bi bio bolji od svog kolege sa kojim peca, dodaju aditive koji ponavljamo nisu pravilno dozirani ili su napravljeni tako da ne daju željeni efekat kao Å”to je napisano na ambalaži. Ovaj problem je ā€œnevidljivā€ za nas pecaroÅ”e, jer kada zavrÅ”imo kampanju, spakujemo se i idemo kući, dok riba ima i dalje problem sa varenjem. To nisu samo jedinke koje smo upecali i vratili nazad, već su to desetine, pa čak i stotine jedinki različitih vrsta ribe koja je konzumirala naÅ”u hranu (spod mix).

šŸ‘Ž Razumljivo je da mnogi brendovi radi ostvarivanja Å”to većeg profita, vrlo često dovode u pitanje kvalitet svojih proizvoda (čast izuzecima, kojih ima sve manje), čime direktno utiču loÅ”e na riblji fond, ali to nam je već svima poznato, i nije samo industrija ribolova takva već i mnoge druge... Ono Å”to svaki pojedinac može uraditi povodom ovog problema je da se dobro informiÅ”e o proizvodima koje koristi u svom ribolovu, pogotovo proizvodi koji se koriste za spod mix, odnosno boile sa kojima hranimo ribu, jer je to hrana koju riba konzumira a mamac na udici često ne bude ni pojeden. Dodavanje aditiva u prekomernoj količini ili proizvoda neproverenog kvaliteta često rezultira kontra efektom ā€“ odbija ribu sa hraniliÅ”ta, a to svakako nije cilj ako želimo imati Å”to viÅ”e ribe na Å”tapu. Nemoguće je da kilogram boila koÅ”ta 300-500 dinara, ako samo 10 jaja koÅ”taju +/-200 dinara, gde su ostale komponente, ambalaža, transport itd... Isto to važi i za atraktore i aditive. U većini slučajeva kvalitet koÅ”ta, a svakako je bolje pecati bez aditiva, ako niste u mogućnosti da priuÅ”tite kvalitet, nego dodavati neÅ”to Å”to će Vam negativno uticati na ribolov.

Bistro i poŔteno na vodi!

.
.
.

šŸ“ƒ Ovo su ostali blogovi koje Vam preporučujemo da pročitate, klikom na temu koja Vas interesuje otvoriće Vam se blog sa detaljnim objaÅ”njenjem:

šŸ‘‰Ā Pecanje Å arana Na Kukuruz

šŸ‘‰Ā Pecanje Å arana NaĀ Tigrov Orah

šŸ‘‰Ā Pecanje Å arana Na Boile

šŸ‘‰Ā Kako Utiču Mesečeve Mene Na Pecanje Å arana?

šŸ‘‰Ā Opadanje i Porast Vode - Kako Utiče Na Å arana?

šŸ‘‰Ā Pecanje Å arana NaĀ Proleće

šŸ‘‰Ā Kako Pravilno Spremiti Spod Mix?

šŸ‘‰Ā Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac)

šŸ‘‰Ā Å ta je to i kako se koristi Amino Booster?

šŸ‘‰Ā Å ta je to i kako se koristi Bait Booster?

šŸ‘‰Ā Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?!

šŸ‘‰Ā Pecanje Å arana Na Jesen

Ostavite komentar