Vaša korpa

Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?!

Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?!

Feb 21, 2024

0 komentara

Jedna tema o kojoj se jako često diskutuje u svetu šaranskog ribolova je Catch & Release, odnosno uhvati i pusti način ribolova, konkretno na divljim vodama...

Postoji jako veliki broj ribolovaca koji svesno krše zakon, i na takve ribolovce je jako teško uticati, jer oni to rade svesno u većini slučajeva neće poslušati savete, međutim postoji sve više ribolovaca koji shvataju probleme, poštuju zakone i žele da doprinesu poboljšanju ribljeg fonda, bilo koja voda da je u pitanju. Za takve ribolovce je namenjen ovaj tekst, kako bismo svi zajedno napravili promene koje će nam dati bolju budućnost kada govorimo o našim vodama i ribljem fondu naših voda.

Catch & Release način ribolova je vrlo pozitivna promena koja se sve češće primenjuje zadnjih 10-15 godina kod nas, ali naravno da to nije rešenje problema koji je glavni uzrok siromašnog ribljeg fonda na našim vodama. Ipak, nećemo se baviti tom tematikom, jer postoje stručna lica koja bi trebalo da se bave održavanjem ribljeg fonda, Carpologic brend uvek apeluje svim ribolovcima da poštuju zakon, vraćaju ribu u nedozvoljenoj meri, ali ne samo to, već i da vraćaju jedinke koje su veće od 8-10+ kilograma, jer su to ribe koje imaju čak i po 10-20 godina. Takve jedinke daju na desetine hiljada života svake godine.

Za ono što ne postoji zakon, ali može biti vrlo štetno za riblji fond je korišćenje aditiva u spod mixu, koji nisu pravilno dozirani, ili jednostavno su samo napravljeni tako da štete ribi. Iako riba, prvenstveno šaran ima jako dobro čulo mirisa, to ne znači da on može prepoznati “opasnost” dok ne proba takvu hranu – dokaz za to je obično zrno kukuruza koje nije kuvano, ukoliko pojede veću količinu takve hrane, imaće velikih problema sa varenjem, možda čak i ugine, ali on to ne prepoznaje sve dok ne počnu problemi sa varenjem takvog kukuruza, zato se uvek kukuruz sa kojim ćemo hraniti kuva. Vrlo je slično kada u spod mix dodamo aditive. Bez obzira što primenjujete Catch & Release način ribolova, ukoliko spod mix tretirate nepravilno, napravićete veći problem ribljem fondu, nego ako ne biste primenjivali Catch & Release a pecali samo na običan kukuruz bez ikakvih aditiva. Ribolovci vrlo često u cilju ostvarivanja što boljih rezultata, a neretko da bi bio bolji od svog kolege sa kojim peca, dodaju aditive koji ponavljamo nisu pravilno dozirani ili su napravljeni tako da ne daju željeni efekat kao što je napisano na ambalaži. Ovaj problem je “nevidljiv” za nas pecaroše, jer kada završimo kampanju, spakujemo se i idemo kući, dok riba ima i dalje problem sa varenjem. To nisu samo jedinke koje smo upecali i vratili nazad, već su to desetine, pa čak i stotine jedinki različitih vrsta ribe koja je konzumirala našu hranu (spod mix).

Razumljivo je da mnogi brendovi radi ostvarivanja što većeg profita, vrlo često dovode u pitanje kvalitet svojih proizvoda (čast izuzecima, kojih ima sve manje), čime direktno utiču loše na riblji fond, ali to nam je već svima poznato, i nije samo industrija ribolova takva već i mnoge druge... Ono što svaki pojedinac može uraditi povodom ovog problema je da se dobro informiše o proizvodima koje koristi u svom ribolovu, pogotovo proizvodi koji se koriste za spod mix, odnosno boile sa kojima hranimo ribu, jer je to hrana koju riba konzumira a mamac na udici često ne bude ni pojeden. Dodavanje aditiva u prekomernoj količini ili proizvoda neproverenog kvaliteta često rezultira kontra efektom – odbija ribu sa hranilišta, a to svakako nije cilj ako želimo imati što više ribe na štapu. Nemoguće je da kilogram boila košta 300-500 dinara, ako samo 10 jaja koštaju +/-200 dinara, gde su ostale komponente, ambalaža, transport itd... Isto to važi i za atraktore i aditive. U većini slučajeva kvalitet košta, a svakako je bolje pecati bez aditiva, ako niste u mogućnosti da priuštite kvalitet, nego dodavati nešto što će vam negativno uticati na ribolov.

Ostavite komentar