Vaša korpa

Pecanje Šarana Na Proleće

Pecanje Šarana Na Proleće

Feb 27, 2023

1 komentar

Svako godišnje doba ima svoje čari u pecanju šarana, pa tako i proleće. Na proleće je ribolov šarana dosta teži nego leti i tokom jeseni, iz više razloga, koje ćemo navesti u daljem opisu...

U periodu kada voda krene polako da se zagreva, u toku marta dostiže temperaturu blizu 10⁰C, što je znak da će se šaran aktivirati i početi da se hrani. Pribor i sisteme treba da prilagodimo hladnoj vodi jer je šaran dosta oprezniji i slabije se hrani nego tokom leta i jeseni, pažljivo bira zalogaje, hranu, lokacije, usporen mu je metabolizam i to su stvari koje treba razumeti a zatim prema tim parametrima praviti taktiku.

Što se tiče osnovnih najlona na mašinicama, oni treba da budu nešto tanji nego leti. Na primer ako su leti 0.50mm, onda na proleće smanjiti na 0.35-0.40mm. Debljinu predveza (strune) takođe smanjiti sa 35lb na 25lb ili 20lb (lb-libri), udice sa br. 4 na br. 6 ili br. 8 jer šaran nije toliko borben kao kada je voda toplija i neće biti problema, to važi kako za divlje, tako i za komercijalne vode. Mamak na udici takođe treba smanjiti. Ako se peca na boile, ne bi trebalo koristiti veće od 14-16mm, 1 zrno tigrovog oraha, 1 zrno kukuruza, pop up od 10 do 14mm. Što se tiče spod miksa, dok voda ne pređe 12⁰C, bazirati se na šećercu, tajger vrlo malo, stari kuvani kukuruz takođe vrlo malo ili samo šećerac, konoplja, ptičja hrana i razni dodaci za bolje varenje, poboljšanje ukusa, mirisa i nutritivnih vrednosti, kao što su Amino Booster-i i Bait Booster-i. Choco Banana i Strawberry (jagoda) su se pokazali najbolje tokom prolećnog pecanja. Klikom "ovde" možete pogledati svaki od tih proizvoda koji će Vam dati fantastične rezultate na svim vodama.

Izuzetno je efikasno dodati pelet kao dohranu zajedno sa spod mixom, ali moguće je koristiti i sam pelet kao hrana tokom prolećnog pecanja. Na primer: CSL, kukuruzni pelet ili Fish Meal & Robin Red koji mi imamo u ponudi.

Ako se peca na boile, treba koristiti mikseve sa vrlo malo mesnih primesa i koje su lako svarljive. Bitno je ne bacati ih kao leti nego smanjiti za trećinu. Mixevi na bazi jagode, baka, i kombinacije sa lososom (salmon) su se najbolje pokazali tokom hladnijeg perioda, a to podrazumeva proleće i jesen. Sve ove boile možete pogledati na našem sajtu. Sve boile pravimo nakon porudžbine, i uvek stižu sveže, prilagođene godišnjem dobu. 

Najbitnija stvar – lokacija na kojoj ćemo naći i loviti šarana za divlje vode. To su plići delovi sa sporijim tokom, sam početak kosine ili banka, ako imamo neko drvo ili granje, trsku ili tvrdo dno – to su vrhunske pozicije iz sledećih razloga: Šaran tu dolazi jer se takva mesta brže zagrevaju na suncu tokom celog dana. Prirodna hrana obitava na takvim mestima i šaran instiktivno dolazi za hranom i tu se hrani tokom celog dana. Noću može da se promeni situacija – ako su noći hladne on može da se pomeri u najdublje delove reke ili jezera. Takođe, platoi su dobre lokacije ako ih pronađete, pogotovo na komercijalnim vodama jer se voda i ovde najbrže greje i većina riba tu boravi. Tokom noći možete pecati i na plićim delovima i u najdubljim, hranite po malo ali često, na svaka 3-4h, budite uporni i rezultati neće izostati. Nađite Vaš dobitni mamak, bio to tajger, kukuruz, gumeni kukuruz, boila... Svi ovi mamci mogu biti odlični u kombinaciji sa pop-up boilama.

Zaključak:
Kao i uvek, lokacija je broj jedan - najbitniji faktor. Tražiti pliće delove (platoi) ili početak kosine, to su idealna mesta. Mamak što manji, jedno zrno kukuruza, tajgera ili pop-up boile daju najbolje rezultate. Udica veličine 6 ili 8. Predvez tanji, a to podrazumeva 20-25lb. Hraniti najviše sa šećercem, uz kombinaciju sitnog zrnevlja, a najbolje rezultate daje pelet. Ne treba preterivati sa hranjenjem.

Bistro!

1 komentar
  • DFCzbfriResBW

    MAlqFsJnoimTDL

Ostavite komentar