Vaša korpa

Šta je to i kako se koristi Amino Booster?

Šta je to i kako se koristi Amino Booster?

Jan 22, 2024

0 komentara

ŠTA JE TO AMINO BOOSTER?

Dva proizvoda po kojima je Carpologic brend prepoznatljiv su Amino i Bait Booster-i. Cilj korišćenja takvih proizvoda je isti, a to je da ribolovac ostvari što bolje rezultate na vodi. Međutim, upotreba ovih proizvoda se razlikuje. U ovom blogu detaljno objašnjavamo upotrebu Amino Booster-a. Pročitajte do kraja, jer ćete saznati mnogo bitnih informacija korisnih za Vaše sledeće pecanje.

Amino Booster je nutritivni dodatak hrani za šarana, koji ubrzava proces varenja i stimuliše apetit kod šarana. Dodavanjem ovog proizvoda u spod mix napravićete nutritivno balansiranu hranu za šarana, što će značajno uticati na Vaše rezultate na vodi. Osim nutritivnih vrednosti, Carpologic amino booster-i imaju i savršenu aromu i ukus, koji su glavni faktori kada šaran po prvi put želi da proba određenu hranu.

Hajde da pojednostavimo...
Ukoliko pecate na spod mix bez ikakvih dodataka, šaranu je potrebno određeno vreme da svari tu hranu kako bi ponovo došao na Vaše hranilište. Dodavanjem amino booster-a postižemo da šaran mnogo brže može da svari tu hranu, zbog hemijskog sastava amino booster-a. Uz to, atraktivna aroma će intrigirati šarana da proba tu hranu ukoliko je u blizini, čime povećavamo šansu za ulovom.

- - - - - - - - - - -

A šta ćemo sa ovim? 🤔
"Alii ja pecam već 20 godina na matori kukuruz i imam odlične rezultate"...
- Niko nikada nije rekao da će dodatak spod mixu ili mamku dati ribu, dok ako se tako nešto ne koristi neće biti ulova. Kada govorimo o ozbiljnom šaranskom ribolovu, tu je cilj da izvučemo maksimum za određeno vreme trajanja kampanje. Meni nije bio cilj da imam 2 šarana dnevno i da budem zadovoljan takvim rezultatom. Ozbiljan šaranski ribolov zahteva i ozbiljan pristup, čitanje literature, istraživanje, učenje, testiranje, ponavljanje... To traje godinama i godinama, a rezultat toga su Carpologic proizvodi koji su testirani u svim mogućim uslovima, kroz dugi niz godina menjanja i prilagođavanja receptura. Zaključak je jasan, 50 do 60% više ribe upotrebom dodataka za spod mix i mamak, kao što su amino i bait booster-i. Da li možete uhvatiti ribu bez ovakvih dodataka? Naravno. Da li ćete ostvariti bolje rezultate upotrebom amino i bait booster-a? Apsolutno!

- - - - - - - - - - -

KAKO SE KORISTI AMINO BOOSTER?

Nakon što imamo osnovne informacije o amino booster-u, prelazimo na upotrebu samog proizvoda. Amino Booster se najčešće koristi u spod mixu, boili mixu, method feeder ribolovu, kao i u običnom feeder ribolovu.

Spod Mix: Ovo podrazumeva kuvani kukuruz, tigrov orah, šećerac, konoplja, i sve ostalo zrnevlje koje dodajete u Vaš spod mix... Na 1 kilogram KUVANOG spod mix-a dodajemo 5 grama amino booster-a. Amino Booster je najbolje dodati polovinu tokom kuvanja kada voda provri dok spod mix upija najviše tečnosti a drugu polovinu 30 minuta nakon kuvanja. Spod mix treba da stoji u vodi u kojoj je kuvan sve do pecanja, da bi zadržao sve nutritivne vrednosti koje sadrže amino booster-i. Svaki Amino Booster je termostabilan - ne gubi nutritivnu vrednost tokom kuvanja.

Pitanje koje jako često dobijamo je kako da procenite koliko ćete dobiti kuvanog spod mixa kako biste znali koliko grama amino booster-a trebate dodati tokom kuvanja. U suštini, u zavisnosti od veličine zrna, tigrov orah i kukuruz dobiju duplo na težini nakon što upiju vodu, samim tim ako ste dodali 5 kilograma suvog kukuruza dobićete 10 kilograma kuvanog kukuruza. Vrlo slično je i sa tigrovim orahom (80-100%), dok ostalo zrnevlje nabubri vrlo malo nakon kuvanja (~20%).

Ako ukupno imate 20 kilograma kuvanog spod mixa, tokom kuvanja dodajete 50 grama Amino Booster-a, a 30 minuta nakon kuvanja kada prospete u kantu spod mix zajedno sa vodom u kojoj se kuvao, treba da dodate još 50 grama.

Boilie Mix: Korišćenjem amino booster-a u boilie mixevima nema potrebe za dodavanjem bilo kojih drugih aminokiselina, betaina, stimulatora apetita. Takođe, zaslađivači mogu da se svedu na minimum (što je i značajna ušteda novca). Da ponovimo, velika prednost kod amino booster-a je termostabilnost – što znači da nema razgradnje komponenti na bilo kojim temperaturnim uslovima. Preporučena doza proizvođača je 15 - 20 grama (u zavisnosti od godišnjeg doba) na 1 kilogram mixa. Amino Booster se dodaje u jaja, a ne u mix.

Method Feeder: Method feeder pecanje zahteva aktivnost a cilj je što brže privući ribu na naše hranilište, jer se ovaj način pecanja najčešće koristi na komercijalnim vodama na kojima se često organizuju takmičenja, samim tim zbog velike konkurencije, bolja atraktivnost mikro peleta donosi bolje rezultate. Kada se nakvase mikro peleti, dok upijaju vodu, dodati amino booster u količini od 50 grama na 1 kilogram mikro peleta, promešati i ostaviti da upija 2 minuta.

Feeder: 
Iako je ideja upotrebe Amino Booster-a nastala na osnovu pecanja isključivo šarana, atraktivnost ovakvog dodatka neće umanjiti uspeh ni u feeder ribolovu u kojem je cilj najčešće babuška i bela riba, samo budite oprezni, jer vrlo često se desi iznenadni udar šarana, zato prilagodite Vaš drill na mašinici. Dodati amino booster u praškastu hranu pre kvašenja, u količini od 30 grama na 1 kilogram hrane.

Ostavite komentar