Vaša korpa

Šta je to i kako se koristi Bait Booster?

Šta je to i kako se koristi Bait Booster?

Jan 22, 2024

0 komentara

ŠTA JE TO BAIT BOOSTER?

Dva proizvoda po kojima je Carpologic brend prepoznatljiv su Amino i Bait Booster-i. Cilj korišćenja takvih proizvoda je isti, a to je da ribolovac ostvari što bolje rezultate na vodi. Međutim, upotreba ovih proizvoda se razlikuje. U ovom blogu detaljno objašnjavamo upotrebu Bait Booster-a. Da li aroma privlači samo kupca, ili ipak i šarana? Na to pitanje dajemo odgovor u ovom blogu, pročitajte do kraja...

Bait Booster-i su tečnosti idealno izbalansiranog komponentnog sastava, koji u sebi sadrže određeni procenat arome, aminokiselina, zaslađivača i stimulatora apetita. Napravljeni su sa ciljem da dobro rade i u toploj i u hladnoj vodi, iako se određeni bait booster-i izdvajaju i daju bolje rezultate u određeno doba godine. Pored toga što podjednako dobro na svim temperaturama vode, bait booster-i imaju i tu veliku prednost da im se arome (i ostali atraktori) podjednako otpuštaju i šire kako u toploj, tako i u hladnoj vodi, samim tim ne postoji potreba za dodavanjem drugih supstanci koje bi ovo dodatno izazivale, kao na primer alkohol, propilen glikol ili glicerin.

Hajde da pojednostavimo...
Zbog komponenti koje bait booster sadrži, šaran će brže primetiti Vaš mamak u vodi, čak i pored spod mix-a koji ste bacali kako biste privukli ribu. Glavna namena ovog proizvoda je korišćenje kao dodatak mamku koji koristite na udici, ali je odlično koristiti čak i kao dodatak za spod mix.

- - - - - - - - - - -

A šta ćemo sa ovim? 🤔
"Aroma privlači kupca, a ne šarana!"...
- To je delimično tačno. Da, svetski brendovi ulažu jako veliki novac u sam dizajn pakovanja, kao i u atraktivnost (na izgled) različitih proizvoda/mamaka, jer to privlači kupca da kupi proizvod kada se prvi put susreće sa tim proizvodom, bilo da je to u radnji ili na internetu, međutim, postavlja se pitanje, da li će taj kupac ponovo kupiti taj proizvod? E, tu dolazimo do ključnog dela. Ako je ta osoba imala uspeha na vodi sa tim proizvodom, naravno da će ponovo kupiti isti, ali ako nije imala uspeh, tu dolazimo do dva moguća problema. Proizvod je katastrofalan (privlači kupca, ali ne i ribu) ili osoba ne zna da peca (nema osnovno znanje o lokaciji, priprema spod mixa itd...). Da li aroma privlači ribu? Naravno da da, to je dokazano i u teoriji i u praksi. Da li svaka aroma privlači ribu? Naravno da ne, neke čak i odbijaju. Zato dobro razmislite za koji se brend/proizvod odlučujete, jer je to jedan od faktora koji odlučuju da li ćete imati uspešnu kampanju ili ne. Carpologic proizvodi pre nego što se pojave na tržištu prolaze veliki broj testiranja u različitim uslovima, na različitim vodama, to traje nekoliko godina, jer nam je kvalitet proizvoda na prvom mestu. A to da li Carpologic Bait Booster-i daju više ribe smo odavno dokazali na načine kao što su pecanje na 2 hranilišta, u različitim vremenskim uslovima, osim što su bait booster-i doneli više ribe, češće se javljao krupniji šaran na bait booster-e u odnosu na one mamke koje nismo tretirali bait booster-ima.

- - - - - - - - - - -

KAKO SE KORISTI BAIT BOOSTER?

Nakon što imamo osnovne informacije o bait booster-u, prelazimo na upotrebu samog proizvoda. Bait Booster se najčešće koristi za zrna koja su namenjena za udicu - mamak, međutim mnogi ribolovci ga koriste kao dodatak spod mix-u, dodatak boilama, u method feeder ribolovu, kao i u običnom feeder ribolovu. Objašnjenje upotrebe pročitajte ispod.

Mamak: Najčešća upotreba bait booster-a podrazumeva korišćenje za mamak, bilo da je u pitanju kuvani kukuruz, tigrov orah, šećerac, gumeni kukuruz, boile, pop up boile, crvići, ili nešto deseto... Kada napravite, teglice stavite na hladno mesto ili u frižider. Takođe, nakon pecanja stavite na hladno mesto, tako će Vam potrajati sve dok ne potrošite. Dok ste na pecanju, zrna uzimajte isključivo iglom ili čistim prstima, kako prljavština ne bi pokvarila tečnost, u suprotnom možete baciti takva zrna.

- Kuvani kukuruz, Šećerac (kao mamak): Tokom kuvanja spod mix-a, izdvojite na primer 50-tak zrna idealnih za udicu, koji su dovoljno upili vodu (nisu suvi), a nisu ispucali toliko da bi spadali sa udice (dlake). Stavljate ih u određenu posudu/teglicu u koju sipate 30 mililitara flaširane vode, nakon toga dodajete 3 mililitara (~90 kapi) bait booster-a po Vašem izboru, zatvarate teglicu i promućkajte. Potrebno je sačekati 10-12 sati pre pecanja. 

- Tigrov orah (kao mamak): Tigrov orah je jako tvrd, samim tim potrebna je veća koncentracija bait booster-a kako bismo postigli odgovarajuću notu arome kada se tigrov orah nalazi na dnu reke ili jezera. Izdvojite najbolja zrna tigrovog oraha nakon što ste ga skuvali ili tokom kuvanja, ali obratite pažnju da bude poprilično dobro skuvan, nakon toga probušite svako zrno kako bi što bolje upijao bait booster, a i olakšaćete sebi da ne morate na pecanju to da radite, ubacite u teglicu, dodajte 6 mililitara bait booster-a i 30 mililitara flaširane vode. Ostavite 10-12 sati da tigrov orah upije.

- Gumeni kukuruz (kao mamak): Za gumeni kukuruz potrebno je koristiti samo bait booster, bez dodavanja vode, kako bi guma što bolje upila miris bait booster-a. Izdvojite zrna u određenu teglicu/kutiju, i na svako zrno dodajte 8-10 kapi bait booster-a. Takođe ostavite 10-12 sati da upije, i spremno je za upotrebu. Nakon pecanja, zrna koja su stajala u vodi izdvojiti, osušiti, ponovo nakapati bait booster, sačekati nekoliko sati da upije i ponovo imate vrhunski mamak spreman za korišćenje.

- Tonuće i Pop up boile (kao mamak): Ako želite da dodate bait booster na tonuće ili pop up boile koje koristite kao mamak (za udicu), preporučujemo na svaku boilu nakapati 4-6 kapi bait booster-a, ostaviti nekoliko sati da upiju pre upotrebe. Ukoliko koristite Carpologic Pop Up boile, ne morate ih bacati kada dugo stoje u vodi, dovoljno je da ih sklonite sa strane, osušite, i nakon toga nakapajte bait booster na njih u aromi kojoj su bili napravljene, na taj način uštedećete novac, a uvek ćete imati pop up boile fantastičnog mirisa.

- Crvići (kao mamak): Za feederaše preporučujemo korišćenje bait booster-a za crviće, dovoljno je nakapati 10-15 kapi u kutiju sa crvićima kako bi dobili fantastičnu aromu, koja će privući krupniju ribu, pa i šarana.

Spod Mix: Nakon kuvanja spod mix-a, potrebno ga je hladiti oko 2 sata, dok temperatura bude 60-70℃. Nakon toga, bait booster preliti preko spod mix-a u razmeri od 1 mililitar (~30 kapi) na 1 kilogram spod mix-a. Tečnost u kojoj se spod mix kuvao staviti u kantu, promešati sve, zatvoriti posudu (kantu). Potrebno je da ovako napravljen spod mix odstoji najmanje 7-8 sati pre upotrebe. Zrna iz spod mix-a su takođe dobra i za udicu, kao mamak.

Boilie: Najbolje je tretirati boile bait booster-om kada su već formirane - napravljene, staviti u posebnu kesu, nakapati 5 mililitara bait booster-a na 1 kilogram boila, protresti kesu tako da se tečnost raznomerno raširi na sve boile, i sa takvim boilama hraniti Vašu mikrolokaciju. Obavezno sačekajte 3-4 sata da bi boile dovoljno dobro upile bait booster.

Method Feeder: Method feederaši najviše koriste pop up i gumeni kukuruz kao mamak, ali veliku efikasnost su pokazali bait booster-i kada se dodaju u mikro pelet nakon natapanja u količini od 10 mililitara bait booster-a na 1 kilogram mikro peleta. Mnogi čak koriste na način da kada stave mikro pelet u hranilicu, nakapaju 6-8 kapi bait boostera, čime postižu da šaran odmah dobija signal arome, a vrlo brzo i udarac.

Feeder:
Kada je reč o pripremi hrane (primame) za klasičan feeder ribolov, najbolje je dodati bait booster u vodu sa kojom se natapa praškasta hrana, u razmeri od 10 mililitara bait booster-a na 1 kilogram hrane. Uz to dodati crve koji su prethodno tretirani bait booster-om u ovakvu hranu, i dobićete pun pogodak.

Ostavite komentar