Vaša korpa

Kako Pravilno Spremiti Spod Mix? 🌽🌰🌻

Kako Pravilno Spremiti Spod Mix? 🌽🌰🌻

Mar 13, 2023

0 komentara

😬 Ovo je verovatno jedna od najvećih grešaka koju prave mnogi ribolovci – šarandžije, a to je zapostavljanje spod mixa i važnost istog. Ukoliko ste i Vi do sada pravili ovu grešku, garantujemo Vam da nakon što počnete sa primenom ovih saveta imaćete mnogo više ribe na štapu.

Za početak hajde da objasnimo šta je to spod mix:
Spod mix je mešavina zrnevlja kao što su kukuruz, šećerac, tigrov orah, ali i semenki kao što su laneno seme, konoplja, uljana repica itd... Sve to zajedno čini spod mix - hranu za ribu koju bacamo kako bismo privukli i zadržali ciljanu ribu na hranilištu (u našem slučaju šarana ili amura).

❌ Greška koju mnogi ribolovci prave, je to što posvećuju više pažnje mamcima koje stavljaju na udicu nego spod mixu, koji igra mnogo bitniju ulogu u šaranskom ribolovu... Svi smo mi nekad pecali tako da kao spod mix bacamo običan kuvani kukuruz, dok na dlaku (udicu) stavljamo kukuruz sa različitim aromama ne bi li brže privukli i upecali ribu. Sličnu grešku prave i ribolovci koji pecaju na boile. Na dlaku stavljaju kvalitetne (često skupe) boile, a hrane sa nekim ne toliko kvalitetnim (često jeftinim) boilama. To je greška i to nema smisla raditi a objasnićemo i zašto...

- - - - - 

Da bismo shvatili značaj spod mixa, moramo shvatiti način na koji se šaran hrani. Ako bi zabacili samo udice, bez spod mixa, verovatnoća da šaran pronađe naše zrno (udicu) je minimalna. Tu možemo videti moć spod mixa. Čestim hranjenjem određenog mesta možemo naviknuti šarana da dolazi na to mesto, jer se tamo nalazi hrana. Na taj način šaran će često dolaziti na određeno mesto, jer na tom mestu ima "lak" zalogaj bez da troši previše energije u potrazi za hranom.

... Međutim, tu dolazimo do poente ovog bloga - a to je kvalitet spod mixa. Nakon što prvi put jato šarana dođe na hranilište, prvo što će probati je spod mix, jako retko se desi da to odmah bude naš mamac, ako i bude, to je tek jedna riba od velikog broja njih koje se kreću u jatu. Nakon što to jato šarana proba naš spod mix, šaranu je neophodno neko vreme da svari tu hranu. Tu šaran "donosi odluku" da li će se vraćati na to hranilište ili neće. Ukoliko je varenje prošlo odlično, šaran će se vratiti na hranilište a to povećava našu šansu za ulovom, dok u slučaju da bacamo nekvalitetan spod mix, šaran bi imao problema sa varenjem i ne bi se više vraćao na to mesto.

- - - - -

Zaključak:
Spod mix mora da bude kvalitetan kako šaran ne bi imao problema sa varenjem, a samim tim ponovo dolazio na naše hranilište, što podrazumeva mnogo češće imati šarana na štapu - to treba da bude naš cilj. 🎣🎯

Šta nam to govori? Našem spod mixu neophodni su dodaci kao što su stimulatori apetita, aminokiseline, betain, zaslađivači i mnogo drugih komponenti koje osim što brže privuku šarana na hranilište, te komponente mu pomažu da lakše svari tu hranu.

📌 Nije nam potrebna fensi aroma sa ukusom kinder čokoladice, već su nam neophodne kvalitetne komponente našem spod mixu.

Kako da to ostvarimo, kako da napravimo kvalitetan spod mix?
Prvo što moramo naglasiti je da iako ribolovci najviše koriste kukuruz u ribolovu zbog lake pristupačnosti istog, kukuruz kao takav nije toliko bogat nutritivnim vrednostima, što ga čini ne toliko idealnim u ishrani šarana naspram tigrovog oraha koji je mnogo bogatiji nutritivnim vrednostima, ali je i dosta skuplji.

Ukratko poređenje kukuruza i tigrovog oraha:

🌽 Kukuruz:
Kalorije: 86kCal
Proteini: 3,30g
Ugljeni Hidrati: 23,20g
Masti: 1,40g
Vlakna: 2,40g

🌰 Tigrov Orah:
Kalorije: 380kCal
Proteini: 7,60g
Ugljeni Hidrati: 62g
Masti: 15g
Vlakna: 10,40g

Ovo nas dovodi do zaključka da nije dovoljno da naš spod mix sadrži samo kukuruz ukoliko želimo ostvariti vrhunske rezultate na vodi, ali što je najbitnije konstantno ostvarivati takve rezultate, a ne doći jednom na vodu u 2 meseca i očekivati uspeh. Krupno zrnevlje kao što je kukuruz i tigrov orah drži šarana na hranilištu i hrani ribu, dok sitno zrnevlje nam je korisnije zbog svojih tečnosti koje ispušta i obogaćuje naš spod mix - napr. konoplja koja se često dodaje u spod mix. Ovo će pomoći našem spod mixu da pojača nutritivne vrednosti istog, a to podrazumeva da će šaran mnogo lakše variti hranu i ponovo ga vratiti na naše hranilište.

👉 Šta možemo uraditi povodom toga? Osim što je jako bitno da naš spod mix sadrži kvalitetno sitno zrnevlje, možemo dodati komponente koje smo gore pomenuli, a to su stimulatori apetita, amino kiseline, zaslađivači, betain i slično.

📛 Mnogi naprave grešku prilikom doziranja, a to je prekomerno dodavanje takvih komponenti i aroma, bez da čitaju objašnjenje kako se takvi proizvodi koriste, što samo može negativno da utiče na ribu - da otera ribu sa hranilišta. 

✅ Da bismo izbegli takvu grešku i bili sigurni da smo pravilno dozirali sve neophodne komponente, Carpologic Amino Booster-i sadrže idealno izbalansirane komponente koje će obogatiti spod mix sa nutritivnim vrednostima i savršenim ukusom tako da privuče i stvarno zadrži ribu na hranilištu, bez da razmišljamo da li smo napravili neku grešku, jer ove amino booster-e je nemoguće prekomerno dozirati ukoliko se poštuje preporučena doza na kilogram spod mixa.

👉 Pre kupovine i korišćenja amino booster-a, obavezno pročitajte detaljno objašnjenje klikom na OVDE.



Ali... Da bi ovo o čemu smo pisali imalo smisla, neophodno je pravilno spremiti spod mix, što podrazumeva pravilno kuvanje komponenti koje čine spod mix.

- - - - -

🌽 Što se tiče kukuruza, treba ga dobro oprati i potopiti da stoji 24h u vodi. Nakon toga prosuti vodu u kojoj je stajao, sipati novu i kuvati na laganoj vatri oko 3 – 3.5h uz povremeno mešanje i dodavanje vode po potrebi dok se zrna ne raspucaju i smekšaju. Nikada nemojte hraniti šarana sa nekuvanim kukuruzom!

🌽 Šećerac u konzervi je već spreman za upotrebu, ali u sebi sadrži konzervanse koji nisu najbolji za šarana pa je zato najbolje koristiti onaj iz “zdrave hrane”, jer je njega dovoljno kuvati u vodi koja lagano vri 15 minuta i spreman je za upotrebu.

🌰 Kod tigrovog oraha postupak je nešto zahtevniji, jer je neophodno najpre dobro oprati tigrov orah od trunja i nečistoća u nekoliko voda, nakon toga potopiti da stoji 2-3 dana, nakon toga baciti vodu, sipati novi i kada provri ubaciti na 3kg suvog tigrovog oraha 1kg šećera i 1 kesicu limuntusa. Limuntus odvaja saharozu od monosaharoze, a to je jako bitno da bi nam tigrov orah i spod mix bio što bolji. Na laganoj vatri kuvati oko 2 – 2.5h.

🌻 Konoplju je dovoljno kuvati nekih sat vremena na laganoj vatri dok ne popucaju zrna (vidi se bela boja). Ona ispušta ulje koje je prirodni stimulator apetita. Konoplja je jedna od najboljih semenki za spod mix.

🐦 Ptičja hrana je takođe odlična za spod mix, jer sadrži puno vitamina koji pomažu šaranu pri varenju hrane i dovoljno je prokuvati na laganoj vatri 30 minuta.

- - - - -

Primenite ove savete i sigurno ćete poboljšati uspeh na vodi ukoliko do sada niste primenjivali ovakav pristup ribolovu. Bistro!

.
.
.

📃 Ovo su ostali blogovi koje Vam preporučujemo da pročitate, klikom na temu koja Vas interesuje otvoriće Vam se blog sa detaljnim objašnjenjem:

👉 Pecanje Šarana Na Kukuruz

👉 Pecanje Šarana Na Tigrov Orah

👉 Pecanje Šarana Na Boile

👉 Kako Utiču Mesečeve Mene Na Pecanje Šarana?

👉 Opadanje i Porast Vode - Kako Utiče Na Šarana?

👉 Pecanje Šarana Na Proleće

👉 Kako Pravilno Spremiti Spod Mix?

👉 Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac)

👉 Šta je to i kako se koristi Amino Booster?

👉 Šta je to i kako se koristi Bait Booster?

👉 Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?!

👉 Pecanje Šarana Na Jesen

Ostavite komentar