Vaša korpa

Kako Pravilno Spremiti Spod Mix?

Kako Pravilno Spremiti Spod Mix?

Mar 13, 2023

0 komentara

Verovatno jedna od najvećih grešaka koje prave mnogi ribolovci – šarandžije, a to je zapostavljanje spod mixa i važnost istog. Ovo najviše možemo videti kod pecaroša koji nemaju dovoljno iskustva, zato bi ovaj blog posvetili ovoj temi i objasnili sve detaljno ono što je bitno kod spod mixa. Ukoliko ste i Vi do sada pravili ovu grešku, garantujemo Vam da nakon što počnete primenjivati ove savete imaćete mnogo više ribe na štapu.

Za početak hajde da objasnimo šta je to spod mix. Spod mix je uglavnom mešavina zrnevlja, raznih semenki, ali i amino kiselina i stumulatora koji nisu neophodni, ali kasnije objasnićemo značaj i prednosti istih. Laički rečeno, spod mix je kukuruz, tigrov orah i ostalo zrnevlje sa kojim hranimo naše mesto na kojem pecamo.

Greška koju mnogi ribolovci prave je to što posvećuju više pažnje mamcima koje stavljaju na udicu, nego spod mixu koji igra mnogo bitniju ulogu. Mnogi od nas su testirali, na primer da kao spod mix bacamo običan kuvani kukuruz, dok na dlaku (udicu) stavljamo kukuruz sa različitim aromama ne bi li brže privukli i upecali ribu. Sličnu grešku mnogi prave i sa boilama, na dlaku stavljaju kvalitetne (često skupe) boile, dok hrane sa nekim ne toliko kvalitetnim (često jeftinim) boilama. To je greška i to nema smisla raditi a objasnićemo i zašto...

Da bismo shvatili značaj spod mixa, moramo shvatiti način na koji se šaran hrani. Ako bi zabacili samo udice, bez spod mixa, verovatnoća da šaran pronađe naše zrno (udicu) je minimalna. Tu možemo videti moć spod mixa. Čestim hranjenjem određenog mesta možemo naviknuti šarana da dolazi na to mesto, jer se tamo nalazi hrana koja njemu odgovara za varenje. Na taj način šaran će uvek dolaziti na to mesto, gde mi imamo naše udice a nama se povećava šansa za uspehom između ostalog. Međutim, tu dolazimo do poente ovog bloga a to je kvalitet spod mixa. Nakon što prvi put jato šarana dođe na hranilište, prvo što će probati je spod mix, jako retko se desi da to odmah bude naš mamac, ako i bude, to je tek jedna riba od mnogo njih koje se kreću u jatu. Nakon što to jato šarana proba naš spod mix, šaranu je neophodno neko vreme da vari tu hranu, tu šaran donosi odluku da li će se vraćati na to hranilište ili neće. Ukoliko je varenje prošlo odlično, šaran će se vratiti na hranilište a to povećava našu šansu za ulov, dok u slučaju da bacamo nekuvani kukuruz, šaran bi imao problema sa varenjem i ne bi se više vraćao na to mesto.

Zaključak:
Spod mix mora da bude kvalitetan kako šaran ne bi imao problema sa varenjem, samim tim ponovo dolazio na naše hranilište a to podrazumeva mnogo češće imati šarana na štapu.

Tu dolazimo do stimulatora apetita, amino kiselina, aroma i raznih dodataka. Ako shvatamo da je proces varenja kod šarana jako bitan, onda nama treba da bude cilj da taj proces olakšamo i ubrzamo koliko možemo kako bi šaran što pre došao opet na naše hranilište. Ne govorimo o jednoj jedinki, već o celom jatu. Međutim, velike jedinke ne hrane se u jatu, već pojedinačno, odnosno tek 2-3 jedinke. One su često jako oprezne, i jako vode pažnju o tome koju hranu konzumiraju. Jednostavno, na osnovu iskustva mogu prepoznati kada nešto ne odgovara. Da bismo češće dobijali šarana na štapu, ali i takve jedinke koje spadaju pod kapitalne primerke, cilj nam je da spod mix ima što bolji nutritivni sastav i da bude pravilno izbalansiran, uz odličnu aromu, a to možemo uraditi uz pomoć amino kiselina, stimulatora i aroma. Da ne bismo sada detaljno pisali o svemu pojedinačno, jer mnoge to ne zanima, preporučujemo da pretražite na internetu detaljno na ovu temu. Brend Carpologic je napravio proizvode koji sadrže baš takve komponente koje obogaćuju Vaš spod mix, izazivaju glad, daju lepu aromu i olakšavaju varenje kod ribe. Korišćenjem amino booster-a nemate potrebu za dodavanjem bilo kakvih drugih dodataka u spod mix, jer amino booster sadrži sve što je neophodno za ribu. Ukoliko ste zainteresovani za amino booster-e, ostavićemo link na kraju ovog bloga kako biste mogli detaljno pročitati opis ovih proizvoda koji će Vam dati neverovatne rezultate na vodi.

Pre nego što pređemo na pravljenje spod mixa, ponovićemo ono što je najbitnije: Šaran mora prvo da pojede neku količinu spod mixa, da bi video da li mu ta hrana odgovara, pre svega ukus, zatim i nutritivna vrednost a na samom kraju je i proces varenja bitan. Ako samo jedna stvar od ove tri nije dovoljno ispunjena, gubimo jato koje smo zadržali na hranjenom mestu. To znači da ćemo loviti dan ili dva, pa onda par dana ništa ili tek po koju ribu, umesto da konstantno imamo svakog dana bar po 3-4 ribe ili čak i po 10-15 ukoliko su i ostali faktori ispunjeni, a to su vazdušni pritisak, vodostaj, mesečeve mene. O svemu tome možete pročitati na našem blogu.Pređimo sada na pravljenje našeg spod mixa: Kada kažemo zrnevlje, podrazumeva se nešto krupnije kao konkretan zalogaj krupnijoj ribi, a tu bismo mogli svrstati: kuvani stari kukuruz, šećerac, tigrov orah i neki krupniji pelet. Što se tiče semenki tu možemo svrstati pre svega konoplju, ptičju hranu, uljanu repicu, lan... Kod spod mixa je najbitnije skuvati i pripremiti sve kako treba, kako šaran i ostala riba ne bi imala problema sa varenjem i zapušenjem digestivnog trakta, jer to može dovesti do uginuća ribe.

Što se tiče kukuruza, treba ga dobro oprati i potopiti da stoji 24h u vodi. Nakon toga prosuti vodu u kojoj je stajao, sipati novu i kuvati na laganoj vatri oko 3 – 3.5h uz povremeno mešanje i dodavanje vode po potrebi dok se zrna ne raspucaju i smekšaju. Nikada nemojte hraniti šarana sa nekuvanim kukuruzom!

Šećerac u konzervi je već spreman za upotrebu, ali u sebi sadrži konzervanse koji nisu najbolji za šarana pa je zato najbolje koristiti onaj iz “zdrave hrane”, jer je njega dovoljno kuvati u vodi koja lagano vri 15 minuta I spreman je za upotrebu.

Kod tigrovog oraha postupak je nešto zahtevniji, jer je neophodno najpre dobro oprati tigrov orah od trunja i nečistoća u nekoliko voda, nakon toga potopiti da stoji 2-3 dana, nakon toga baciti vodu, sipati novi i kada provri ubaciti na 3kg suvog tigrovog oraha 1kg šećera i 1 kesicu limuntusa. Limuntus odvaja saharozu od monosaharoze, a to je jako bitno da bi nam tigrov orah i spod mix bio što bolji. Na laganoj vatri kuvati oko 2 – 2.5h.

Konoplju je dovoljno kuvati nekih sat vremena na laganoj vatri dok ne popucaju zrna (vidi se bela boja). Ona ispušta ulje koje je prirodni stimulator apetita. Konoplja je jedna od najboljih semenki za spod mix.

Ptičja hrana je takođe odlična za spod mix, jer sadrži puno vitamina koji pomažu šaranu pri varenju hrane i dovoljno je prokuvati na laganoj vatri 30 minuta.

Savet je da ne mešate kukuruz, tigrov orah i sitno semenje, pogotovo leti, jer tigrov orah može duplo duže da izdrži dok se ne ukiseli, u poređenju sa kukuruzom i semenjem. Ako idete u ribolov ne duže od 36-48h, onda možete sve pomešati u jednu kantu.

Poboljšajte Vaše ulove na vodi korišćenjem amino boostera u Vaš spod mix. Sve o amino boosterima možete pročitati klikom dole na link (crvena slova)

Link: Amino Booster-i

Ukoliko Vas interesuje kako detaljno pripremiti kukuruz, tigrov orah i kako prilagoditi strategiju pecanja različitim mamcima, onda Vam savetujemo da pročitate i ostale blogove koje možete pronaći klikom dole na link (crvena slova). 

Link: Ostali Blogovi

Primenite ove savete i sigurno ćete poboljšati uspeh na vodi ukoliko do sada niste primenjivali ovakav pristup ribolovu. Bistro!

Ostavite komentar