Vaša korpa

Pecanje Šarana Na Kukuruz

Pecanje Šarana Na Kukuruz

Jun 22, 2022

2 komentara

Kada je reč o pecanju na kukuruz, ovo su važne napomene koje ne treba zaobilaziti ako se želi rezultat – a želi ga svako. Naravno, uspeh u šaranskom ribolovu na kukuruz je realan i moguć, takođe pristupačan većini pecaroša, međutim potrebno je znati par bitnih stavki kako bi postigli maksimum. Realnost je da većinom dolaze sitniji šarani, dok oni krupniji su oprezniji i traže veće i kompletnije zalogaje, kao što su boile, inače kada kažemo boile, ne mislimo na bilo kakve boile, jer većina proizvođača kako bi napravili pristupačne kupcima, naprave totalno ne hranjive boile, čak šta više i štetne za šarana samo da bi prodali iste. Ako se neko odluči za boile, isključivo na prirodnoj bazi od proverenih proizvođača.

Prvo i najbitnije kod šaranskog ribolova, bilo da pecate na kukuruz, tajger ili boile je pronaći odgovarajuće mesto. Podrazumeva se da je neophodno pronaći odgovarajuću dubinu na kojoj se kreće/hrani šaran, jer nije isto u proleće i leti kada je temperatura vode iznad 25 stepeni celzijusa, takođe je neophodno pronaći granje, jer šaran se uvek krije u granju, pogotovo veći primerci, znači udice moraju biti što bliže kršu tako ćete imati više ribe. Na ovu temu imate klip na kanalu CARPOLOGIC - „Kako naći šarana“ (link: www.youtube.com/watch?v=9W09oRFaY0s), obavezno odgledajte jer ima dosta korisnih saveta.

Nakon što smo odredili mesto, pre samog kuvanja, potrebno je kukuruz dobro oprati od svih nečistoća, trunja i slično. Zatim ga potopiti da odstoji 24h u vodi. Nakon 24h, kada je kukuruz odstojao, baciti tu vodu, sipati novu i u njoj kuvati kukuruz. Od momenta kada provri, kuvati još nekih 3-4h dok se ne raspucaju sva zrna. Takođe, u kukuruz možete dodati nešto malo soli. Kada se kukuruzom priprema mesto, idealno bi bilo hraniti dva dana, sa po 15kg oba dana. Treći dan se baca 1,5-2kg spod miksa, zabaci se i čeka se šaran. Čim se riba javi, odmah nakon toga je potrebno baciti 1,5-2kg i posle svake ribe ponoviti postupak. Ako se šaran za to vreme ne javi, na svaka 3h opet baciti još toliko jer šaran ne može da ne jede u kontinuitetu 24h. Čim krene da se javlja, posle svake ribe baciti opet 1,5-2kg. Suština pecanja na kukuruz je upravo u tom učestalom bacanju, odnosno prihrani nakon svakog oglašavanja ribe. Što se tiče udice i mamca na udici odnosno na dlaci neophodno je vremenom odrediti šta šaran najviše uzima, da li je to jedno zrno direktno na udici ili na dlaci, da li su tu više zrna, možda na nekim vodama sa podizačem, dok na nekim vodama uopšte ne uzima sa podizačima ili gumenim kukuruzom. Suština je da Vi treba da odredite šta to odgovara šaranu na Vašem mestu, jer ne važe za svaku vodu ista pravila, to što radi na Tisi, ne radi na Tamišu ili Dunavu, ili bilo koja druga reka ili jezero, uglavnom bitno je probati više kombinacija. Ako znate da radi određena aroma na Vašoj vodi, testirajte spod i mamac recimo sa tom aromom, na DTD-u ili Tamišu ovih godina odlično se pokazala aroma jagode, kao i boile od jagode, neverovatno koliko se više javljao na jagodu, pogotovo kada se ukombinovalo Amino Booster Strawberry i Bait Booster Strawberry, kako u spodu tako i na udici, bitno je samo pronaći ono što njemu odgovara. Naši proizvodi su testirani i prilagođeni za naše vode, samim tim pokazali su se izvrsno kada su u pitanju divlje vode, mada ni na komercijalama nije bilo promašaja, ali tamo je mnogo lakše dobiti ribu nego na divljim vodama. Ovaj tekst je namenjen pecanju šarana na divljim vodama. Sa dodacima Amino Booster-a, stimulišemo ribu da češće dolazi na hranilište, da brže vari kukuruz i samim tim češće izlazi da jede. To je razlog zašto možemo da povećamo broj ulova, dok Bait Booster privlači ribu kako bi uzela naš mamac koji je na udici/dlaci. Iako se na kukuruz peca sitniji šaran, bilo je i onih krupnijih od preko 8kg najviše na Carpologic Bait Boostere.

(Slika sa Tise, Šaran 10kg, na Bait Booster Caramel)


U slučaju da se po završetku ribolova planira ponovni dolazak na isto mesto, trebalo bi bar svaki drugi-treći dan baciti po 10kg kukuruza. Ovo je važno jer tako smo sigurni da je mesto pokriveno hranom i da nam jato šarana neće otići sa mesta. Sa ovakvim pristupom sigurno ćete imati puno uspeha kada je u pitanju ribolov šarana na kukuruz, ali kao i za sve potrebno je neko vreme kako bi se šaran navikao na Vaše hranilište i stalno se vraćao gde bi vi imali i po 10-15 šarana dnevno. Svi ovi saveti su testirani i provereni godinama iskustva na vodi, bezbroj riba kao i kidanja, saveti su dobronamerni kako bi pomogli ribolovcima koji tek počinju ili su već iskusniji postali još bolji i samim tim imali više šarana na udici. Bistro!

Video klip na ovu temu:

2 komentara
  • ioyucfeoriye

    ] Egacej bhw.zmej.carpologic.com.jtx.ab http://slkjfdf.net/

  • emayaseqso

    ] Emuzeq hxl.jyos.carpologic.com.yhh.wu http://slkjfdf.net/

Ostavite komentar