Vaša korpa

Pecanje Šarana Na Boile

Pecanje Šarana Na Boile

Oct 29, 2022

0 komentara

Kako bismo objasnili u detalje kako pecati na boile za vrhunske rezulatete, prvo ćemo objasniti šta su to boile, njihova namena, kako su nastale i kako se prave.

-Šta su to boile?
Kako se vremenom šaranski ribolov razvijao, ljudi (pecaroši) su došli na ideju da naprave mamac koji bi bio idealno izbalansiran zalogaj šaranu. Boile su predstavljene sedamdesetih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji, ali i pre toga određeni pecaroši su pokušavali “otkriti” idealan mamac za šarana. Kako su boile vremenom postale popularne, sve više i više pecaroša se opredeljavalo baš za boile, koje su se tada pravile od jaja i integralnog brašna sa malo aromatičnih dodataka. Sa testiranjem različitih varijanti boila, pecaroši su shvatili da je moguće uhvatiti više krupnijih primeraka uz pomoć boila, samim tim počeli su sa različitim varijantama i doziranjem komponenti ne bi li napravili savršen mamac za ovu neverovatno borbenu slatkovodnu ribu. Danas na tržištu imate priliku videti ogroman broj proizvođača boila, različitih veličina i aroma. U daljem tekstu obrazložićemo i šta to čini boilu kvalitetnom.

Ukratko šta su to boile:
Tvrdo-kuvane kuglice koje služe kao mamac za šaranski ribolov, napravljene od komponenti koje su idealno izbalansirane za šarana.

-Kako napraviti boile?
Iako boile izgledaju kao jednostavan mamac za napraviti, ipak je to nešto kompleksnije. Za dobru boilu treba izuzetno dosta testiranja u različitim uslovima na različitim vodama. Boilu ne čini uspešnom jedno ili dva uspešna pecanja, ali to što zahteva dosta vremena ne znači da je nemoguće. Za početak posvetite se osnovama, potražite na internetu koje su to osnovne komponente neophodne za dobru boilu, ima mnogo sadržaja na tu temu, kako na stranom, tako i na našem jeziku.
Predlog video klip: ovde (kliknite na "ovde")
Prvo napravite osnovni mix, a nakon toga možete menjati određene komponente, arome kako budete sve više učili i sticali iskustva sa vode.

-Koje su to kvalitetne boile?
Ukoliko se ipak opredelite za kupovne boile, morate obratiti pažnju na to od kojeg proizvođača kupujete boile, jer danas ima svakakvih boila na tržištu, koje su šta više i štetne za šarana, čast izuzecima.
Ono na šta većina pecaroša prvo obrati pažnju je: cena, aroma, veličina, proizvođač. Apsolutno je razumljivo da je ljudima bitno da dobiju što više boila za što manje novca, ali to je nemoguće, na žalost. Za kvalitetnu boilu potrebno je izvdojiti novac, inače nema smisla pecati na boile, onda je bolja opcija kukuruz ili tigrov orah.
Kvalitetna boila podrazumeva da bude hranljiva i lako svarljiva za ribu koja je jede. Ukoliko boila nije kvalitetna, šaran nakon što proba tu boilu, ukoliko oseti poteškoće tokom varenja, više se neće vraćati na hranilište. To znači da je moguće upecati ribu čak i na manje kvalitetne boile, ali mnogo manje nego kada koristimo kvalitetnu boilu, jer sa kvalitetnom boilom taj isti šaran nakon dan ili dva dolazi opet na hranilište. U pitanju nije samo jedna riba, već ogroman broj šarana koji se kreće u jatu, ukoliko je to kapitalni primerak onda to bude tek jedna ili dve jedinke.

Još jedan savet kako biste odabrali kvalitetne boile je da kupujete od domaćeg proizvođača boila, jer određene boile, na primer iz Engleske jesu uspešne na njihovim vodama, ali to ne znači da će podjednako raditi i na našim vodama. Domaći proizvođači većinu testiranja rade na našim vodama, samim tim prilagodili su tu boilu da bude uspešna na našim vodama. Naravno, ovo nije nikakvo pravilo, ukoliko imate Vašeg favorita koji je iz inostranstva a pokazale su se kao odlične boile, nastavite pecati sa tim boilama.

Kako odabrati najbolju boilu za vodu na kojoj Vi pecate:
Raspitajte se o proizvođaču, koliko se vodi briga o komponentama od kojih se prave boile, da li su te boile testirane na vodi na kojoj i Vi pecate, to možete pitati kolege ako koriste te boile, da li su boile sveže, ovo je takođe vrlo bitno, velika prednost domaćih boila je što ne sadrže konzervans.

Nakon što smo objasnili šta su to boile, za šta služe, kako su nastale i kako se prave, možemo preći na ono najzanimljivije, a to je kako ostvariti vrhunske rezultate uz pomoć boila, otkriti neke od tajni iskusnih šarandžija i kako sve to primeniti na vodi.

-Lokacija?
Kao i kod kukuruza ili bilo kojeg drugog mamca, najbitnija je lokacija na kojoj pecate. Pecati na boile nema smisla ukoliko je lokacija na kojoj nema ribe. Za određivanje lokacije na kojoj pecate, potrebno je da izvršite markiranje dna, za to ima raznih metoda, neko koristi sonar, dok neko to radi samo sa olovom. U svakom slučaju, to je na Vama da odredite na koji ćete način izmarkerisati dno, ali neke od stavki koje su neophodne da ta lokacija sadrži su: Kosina – banak, granje, dubina. Iskusne šarandžije znaju koliko su ovi faktori bitni kod pecanja šarana, bilo to na divljim ili komercijalnim vodama. Za detaljnije informacije možete odgledati video klipove na ovom kanalu: CARPOLOGIC, gde Bane daje savete kako postati uspešan u šaranskom ribolovu. Nakon što ste odredili lokaciju, testirajte više kampanji sa kukuruzom ili mamcem po Vašoj volji za koji znate da daje uspeha na toj vodi. Ovo će Vam uštedeti dosta vremena i novca, kako ne biste kupovali boile i razne druge mamce, a šarana uopšte ni nema na toj lokaciji. Tek nakon što ste sigurni da je to prava lokacija počinjete sa pecanjem na boile.

-Strategija pecanja na boile?
Dolazimo do glavne teme, a to je strategija pecanja na boile. Kako ne bi došlo do zabune, ovo se odnosi na “profesionalno” pecanje šarana, i odnosi se najviše za divlje vode. Moguće je ostvariti lepe rezultate i sa manjom količinom, ali morate razumeti da ukoliko na hranilište “uđu” nešto krupniji primerci, brzo ćete ostati bez boila, to će umanjiti Vaš uspeh za tu kampanju, a to ne želimo.
Za jednodnevna pecanja na divljim vodama ne isplati se koristiti boile, ukoliko prethodno nismo hranili to mesto tim istim boilama. Jednostavno, šaran nije navikao da dolazi na to mesto, nije navikao na te boile. Moguće je imati određenog uspeha, ali to sigurno nije 10-15 šarana dnevno, ono što mi želimo sa ovim načinom pecanja.
Znači, pecanje na boile se isplati ukoliko smo prethodno dolazili barem da nahranimo naše mesto/lokaciju. Preporučuje se da to bude pred sam sumrak, kako bi šaran pojeo što veću količinu tih boila, jer u toku dana velika je aktivnost bele ribe, rakova itd...
Prvi dan hranjenja bacamo 2 kilograma boila.
Drugi dan hranjenja bacamo 1.5 kilograma boila.
Treći dan pecamo, hranimo tek 3-4 šake boila nakon svake ribe.
Na ovaj način privlačimo i zadržavamo ribu na našem hranilištu, a ukoliko primetite veliku aktivnost ribe određeni dan, slobodno povećajte količinu boila.
Sa kojim boilama hranite, sa istim i pecate! Vrlo je bitno da koristite iste boile. Nemojte kombinovati više boila, pecati sa skupim a hraniti sa jeftinim i slične kombinacije, to ne daje nikakvog uspeha, jer onda nećete znati koja boila drži ribu na hranilištu. Ovo se odnosi i na spod mix, osim što privlači belu ribu, opet niste sigurni da li taj spod mix drži šarana na hranilištu, ili ipak boila.
Štapove vadite na svakih otprilike 2 sata, zbog aktivnosti rakova koji Vam smanjuju promer boile, ali to svakako morate testirati na vodi na kojoj Vi pecate, ukoliko imate priliku da ostavite boilu i 3 sata, još bolje.
Topla voda/letnji period preporuka je veći promer boile (20mm+), dok za nešto hladniji period koristimo manjeg promera boile (16-18mm).

I za kraj, bitno je da verujete u mamac sa kojim pecate. Ukoliko ste sigurni da je to kvalitetna boila, budite sigurni da ćete u nekom trenutku imati uspeha, naravno ukoliko pecate na dobroj lokaciji. A ukoliko niste sigurni koje su to kvalitetne boile, možete pogledati u našoj ponudi neke od najlovnijih boila koje su testirane na našim vodama već više od jedne decenije.
Carpologic brend posvećuje maksimalno pažnje kada je u pitanju kvalitet komponenata koje su u sastavu kako drugih proizvoda, tako i boila. Ono što izdvaja naše boile je i to što se baziraju isključivo na prirodnim komponentama. Koliko nam je bitna lovnost proizvoda, toliko nam je bitno i zdravlje ribe.
Naše boile su uvek sveže i bez dodatnog konzervansa, napravljene nakon Vaše porudžbine isključivo za Vas.

Pogledajte ponudu naših boila klikom na link: https://carpologic.com/collections/boilies

Video klip na ovu temu:

Ostavite komentar