Vaša korpa

Pecanje Šarana Na Tigrov Orah (Tigernut) 🌰

Pecanje Šarana Na Tigrov Orah (Tigernut) 🌰

Jul 14, 2022

3 komentara

📌 Kod pecanja na tigrov orah – tajger, najbitnije je spremanje/priprema samog oraha. Većina pravi greške kada je u pitanju priprema, što zapravo donosi do toga da šaran ne jede takav tajger, ili pojede tek jednom kada shvati da ta hrana nije odgovarajuća za njegovo varenje (digestivni trakt), pa samim tim ta riba više se ne vraća na naše hranilište. U svakom slučaju, loše pripremljen tajger donosi znatno manje ribe.

🌰 Priprema tigrovog oraha:
Za početak potrebno je oprati tigrov orah od svih nečistoća i to u nekoliko voda, a nakon toga ga potopiti u vodu. U vodi treba da stoji minimalno 48 sati. Nakon otprilike 2-3 dana, voda u kojoj je odstojao se baca i sipa se nova. Nakon toga u toj (novoj) vodi kuvamo tigrov orah do trenutka kada provri, nakon toga dodajemo šećer i limuntus. Količina šećera zavisi od količine tigrovog oraha. Na 1kg (suvog) tigrovog oraha dodajemo 300g šećera i pola kesice limuntusa. Većina pravi grešku što ne dodaje limuntus. Limuntus je vrlo važan dodatak tajgeru, jer ima moć odvajanja saharoze od monosaharoze, što je izuzetno bitno iz razloga što je saharoza loša za varenje i za sam rad creva kod šarana. Nakon što smo dodali šećer i limuntus, voda treba lagano da vri nekih 1.5 do 2 sata.

Nakon nekoliko sati hlađenja, neophodno je tajger staviti na hladno mesto, kada su topli/letnji dani (ko je u mogućnosti u frižider), dok tokom kasne jeseni i tokom ranog proleća sobna temperatura je sasvim dovoljna. Tokom čuvanja na hladnom mestu, dolazi do procesa fermentacije, izuzetno je bitno da pazite kako tajger ne bi dobio miris alkohola, jer je to loš tigrov orah za hranjenje šarana. Nakon kuvanja, tigrov orah može da stoji otprilike 3-4 dana na hladnom mestu, nakon toga možete da ga zamrznete kako ne bi poprimio miris alkohola, te da ga izvadite dan pre pecanja.

🎯 Taktika pecanja i hranjenja na tigrov orah:

Prvi dan hranjenja:
Kod tigrovog oraha je velika prednost što nije potrebno bacati veliku količinu tokom hranjenja kao što je potrebno kod kukuruza, prvo zbog svoje veličine i tvrdoće, teži je za varenje šaranu, a drugo što ga bela riba slabije jede, samo ona krupnija. Neophodno je bacati 2 kilograma (kuvanog tajgera) tokom prvog dana hranjenja. Može se kombinovati u spod mixu zajedno sa kukuruzom i ostalim zrnevljem, u takvom slučaju možemo i smanjiti količinu. 2 kilograma je količina kada smo sigurni da šaran jede - u sred šaranske sezone.

Drugi dan hranjenja:
Drugi dan je takođe neophodno ponoviti postupak, baciti 2kg tajgera na već prošlog dana hranjenom mestu, ukoliko pecamo drugi dan, već taj dan možemo očekivati lepu aktivnost šarana ukoliko je ušao na hranilište, ali tek treći dan šaran bi trebao ponovo da se vrati na hranilište kada i očekujemo najveću aktivnost. Zato je preporuka 2 dana hraniti (bez pecanja) a treći dan početi sa kampanjom.

Treći dan hranjenja:
Ovo je dan kada bi trebalo da provedemo na vodi, testirajući više mamaca (tigrov orah). Hranjenje smanjujemo na tek nekoliko šaka tajgera, bacamo po malo, ali zato češće (2-3 sata), nakon svake upecane ribe dohranjujemo po par šaka tajgera. Na ovakav način održavamo ribu na samom hranilištu, i imamo najveće šanse da ta riba pojede baš naš tajger koji je na udici odnosno na dlaci.

👌 Savet:
Kako bi uštedeli, povećali količinu hrane, slobodno koristite i kukuruz kao i konoplju. Sa 2kg tajgera pomešajte 5kg kukuruza i konoplju, sigurno će Vam dati odlične rezultate, a šaran će se svakako najviše zainteresovati za tigrov orah, dok bela riba jede kukuruz.

Ovakvim načinom pripreme tigrovog oraha, i hranjenja samog mesta sigurno ćete imati uspešne rezultate, najbitnije je provesti što više dana na vodi kako bi ispratili različite uslove pecanja, mesečeve mene, pritisak, vetar, temperatura su sastavni deo pecanja, različiti uslovi diktiraju aktivnost ribe, prilagodite Vaše mesto uslovima, testirajte više varijanti i sigurno ćete doći do uspeha. Bistro!

Video klip na ovu temu:



.
.
.

📃 Ovo su ostali blogovi koje Vam preporučujemo da pročitate, klikom na temu koja Vas interesuje otvoriće Vam se blog sa detaljnim objašnjenjem:

👉 Pecanje Šarana Na Kukuruz

👉 Pecanje Šarana Na Tigrov Orah

👉 Pecanje Šarana Na Boile

👉 Kako Utiču Mesečeve Mene Na Pecanje Šarana?

👉 Opadanje i Porast Vode - Kako Utiče Na Šarana?

👉 Pecanje Šarana Na Proleće

👉 Kako Pravilno Spremiti Spod Mix?

👉 Kako izbeći cverglana? (patuljasti som, amerikanac)

👉 Šta je to i kako se koristi Amino Booster?

👉 Šta je to i kako se koristi Bait Booster?

👉 Opasnost po Riblji Fond koju mnogi ne prepoznaju?!

👉 Pecanje Šarana Na Jesen

3 komentara
  • Krunoslav

    Dali bi se možda mogao duže sačuvati vakumiranjem u vrećicama?

  • Carpologic

    1 kilogram konoplje

  • Влада

    Који је проценат конопље ако мешамо 2 кг тајгера са 5кг кукуруза?

Ostavite komentar