Vaša korpa

Pecanje Šarana Na Tigrov Orah

Pecanje Šarana Na Tigrov Orah

Jul 14, 2022

3 komentara

Kod pecanja na tigrov orah – tajger, najbitnije je zapravo spremanje/priprema samog tajgera.
Većina pravi greške kada je u pitanju priprema, što zapravo donosi do toga da šaran ne jede takav tajger, ili tek jednom kada shvati da ta hrana nije odgovarajuća za njegovo varenje, pa samim tim ta riba više se ne vraća na naše hranilište. U svakom slučaju, loše pripremljen tajger donosi znatno manje ribe.

Spremanje samog tajgera je poprilično jednostavno, ali treba više vremena nego kod kukuruza.
Za početak potrebno je oprati tigrov orah od svih nečistoća i to u nekoliko voda, a nakon toga ga potopiti u vodu. U vodi treba da stoji minimalno 48 sati. Nakon otprilike 2 dana, voda u kojoj je odstojao se baca i sipa se nova. Nakon toga u toj (novoj) vodi kuvamo tajger do trenutka kada provri, nakon toga dodajemo šećer i limuntus. Količina šećera zavisi od količine tigrovog oraha. Na 1kg (suvog) tigrovog oraha ide 300g šećera i pola kesice limuntusa. Većina pravi grešku što ne dodaje limuntus. Limuntus je vrlo važan dodatak tajgeru, jer ima moć odvajanja saharoze od monosaharoze, što je izuzetno bitno iz razloga što je saharoza loša za varenje i za sam rad creva kod šarana, što znači da jednom kada proba takav tajger, više se ne vraća na naše hranilište, samim tim imamo manje ribe.
Nakon što smo dodali šećer i limuntus, voda treba lagano da vri nekih 1.5 do 2 sata. Ovako pripremljen tajger je odlično pripremljen, i sigurno će Vam dati više rezultata, međutim savet je da odmah nakon kuvanja dodate Amino Booster. Ne samo što poboljšava sastav – hranljivost tajgera, nego poboljšava i sam ukus, što dodatno pospešava da se šaran hrani sa istim, naravno to dovodi do toga da imamo i više ribe na udici. Za letnji period neverovatno se pokazao Amino Booster Vanilla, a za period kad je voda nešto hladnija Amino Booster Strawberry je odličan izbor, naravno, to treba da proverite šta najbolje radi na Vašoj vodi. Ne donose se zaključci na osnovu jedne odpecane kampanje. Nakon više godina odpecanih na tajger, u različitim uslovima, na tajger imali smo više šarana, što znači da bela riba manje skida mamac, kao i rakovi, što je izuzetno bitno kod šaranskog ribolova, takođe imali smo više kapitalnih primeraka, pogotovo sa dodavanjem određenog Amino Booster-a. Nakon što smo dodali Amino Booster po izboru, možemo dodati i Bait Booster nakon nekoliko sati hlađenja (otprilike 2 sata). Bait Booster takođe pospešava ulov na tigrov orah, ili kako ga većina zove – tajger. Kako bi poručili Carpologic Amino i Bait Booster-e, kliknite ovde. Za doziranje ovih komponenti obavezno pročitajte opis ovih proizvoda, ili odgledajte klipove koji su takođe u opisu proizvoda.

Nakon nekoliko sati hlađenja, neophodno je tajger staviti na hladno mesto, kada su topli/letnji dani (ko je u mogućnosti u frižider), dok tokom kasne jeseni i tokom ranog proleća sobna temperatura je
sasvim dovoljna. Tokom čuvanja na hladnom mestu, dolazi do procesa fermentacije, izuzetno je bitno da pazite kako tajger ne bi dobio miris alkohola, jer je to već loš tajger za hranjenje šarana, znači nakon kuvanja, tajger može da stoji otprilike 3-4 dana na hladnom mestu, nakon toga možete da ga zamrznete kako ne bi poprimio miris alkohola, te da ga izvadite dan pre pecanja, ali takav (zamrznut) tajger gubi hranljivi sastav – nutritivne vrednosti, te nije toliko hranljiv za šarana, pa verovatno je da ćete imati manje ribe nego na svež, isto kao i kod kukuruza.

Prvi dan hranjenja:
Kod tigrovog oraha je velika prednost što nije potrebno bacati veliku količinu tokom hranjenja kao što je potrebno kod kukuruza, prvo zbog svoje veličine i tvrdoće, teži je za varenje šaranu, a drugo što ga bela riba slabije jede, samo ona krupnija. Neophodno je bacati 2 kilograma tokom prvog dana hranjenja, naravno mesto se podrazumeva da je dobro, to smo objašnjavali u više klipova, ali i u prošlom blogu gde smo pričali o pecanju šarana na kukuruz. Ako Vas to interesuje, možete pronaći klipove na našem jutjub kanalu klikom ovde.

Drugi dan hranjenja:
Drugi dan je takođe neophodno ponoviti postupak, baciti 2kg tajgera na već prošlog dana hranjeno mesto, ukoliko pecamo drugi dan, već taj dan možemo očekivati lepu aktivnost šarana ukoliko je ušao na hranilište, ali tek treći dan šaran bi trebao ponovo da se vrati na hranilište kad i očekujemo najveću aktivnost.

Treći dan hranjenja:
Treći dan hranjenja, odnosno dan kad bi trebalo da provedemo na vodi, testirajući više mamaca (tigrov orah). Hranjenje smanjujemo na tek nekoliko šaka tajgera, bacamo po malo, ali zato češće, nakon svake upecane ribe dohranjujemo po par šaka tajgera. Na ovakav način održavamo ribu na samom hranilištu, i imamo najveće šanse da ta riba pojede baš naš tajger koji je na udici odnosno na dlaci.

Savet: Kako bi uštedeli, povećali količinu hrane, slobodno koristite i kukuruz kao i konoplju. Sa 2kg tajgera pomešajte 5kg kukuruza i konoplju, sigurno će Vam dati odlične rezultate, a šaran će se svakako najviše zainteresovati za tajger, dok bela riba jede kukuruz.

Testiranjem više mamaca, odnosno više različitih mamaca tigrovog oraha, možemo poboljšati ulov odnosno ishod same kampanje. Ne znači da što veći tigrov orah = veća riba. To je apsolutno netačno, nekad je baš potrebno staviti mali tajger, jer riba se hrani sa manjim tajgerom, nekad treba testirati dva tajgera ali zato manja, sve je na Vama, treba da otkrijete šta taj dan riba jede, sigurno je da je tajger u pitanju ako je ušla na hranilište, ali neophodno je napomenuti da nije uvek što veći to bolji.
Ovo je u slučaju da hranimo samo sa tajgerom, bez kukuruza, u slučaju mešanja tajgera i kukuruza, potrebno je testirati i na kukuruz. Takođe, kako bi izdvojili naš mamac, preporučujemo da testirate neke od aroma ili Bait Booster-a, za letnji period Jafa i Caramel su odlični, dok tokom hladnijeg dela godine voćne varijante, kao što je Strawberry ili Fruit & Cream su vrhunski. Možete pogledati na našem sajtu našu ponudu Bait Booster-a koji su testirani na našim komercijalnim i divljim vodama, pokazali su se neverovatno. Dozirate tako da stavljate Bait Booster direktno na tajger kako bi poprimio tu tečnost, dok kod kukuruza treba razblažiti sa vodom. Detaljnije u opisu svakog proizvoda.

Ovakvim načinom pripreme tigrovog oraha, i hranjenja samog mesta sigurno ćete imati uspešne rezultate, najbitnije je provesti što više dana na vodi kako bi ispratili različite uslove pecanja, mesečeve mene, pritisak, vetar, temperatura su sastavni deo pecanja, različiti uslovi diktiraju aktivnost ribe, prilagodite Vaše mesto uslovima, testirajte više varijanti i sigurno ćete doći do uspeha.
Bistro!

Video klip na ovu temu:

3 komentara
  • Krunoslav

    Dali bi se možda mogao duže sačuvati vakumiranjem u vrećicama?

  • Carpologic

    1 kilogram konoplje

  • Влада

    Који је проценат конопље ако мешамо 2 кг тајгера са 5кг кукуруза?

Ostavite komentar